Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fidesz-fityisz: csúnya ügyek k
  2010-12-20 19:01:47, hétfő
 
  Fidesz-fityisz: csúnya ügyek kerültek napvilágra



Belföld

Az elmúlt évek határon túli támogatáspolitikájának legfőbb haszonélvezője, az Új Magyar Szó botrányt robbantott ki a magyarországi Szülőföld Alap idei támogatásaival kapcsolatban. Kiderült ugyanis, hogy az RMDSZ-hez közeli napilap nem szerepel a kedvezményezettek listáján. A támogatási rendszer átalakítása egyben politikai átrendeződést is jelez Erdélyben.


Fidesz-fityiszként értelmezte az Új Magyar Szó (ÚMSZ) című romániai napilap, hogy a határon túli támogatásokat elosztó Szülőföld Alap nem támogatta idei pályázatát.

A romániai magyar nyelvű napilap politikai részrehajlást sejtetve mutatta be, hogy míg "egyetlen forint sem jutott az ÚMSZ-nek, a magyar állami költségvetési pénzekkel gazdálkodó intézmény bőkezűnek bizonyult a jelenlegi budapesti kormány szívének kedves erdélyi magyar médiával". Az ÚMSZ a Krónika napilapot, az Erdélyi Naplót és a Háromszéket említette, melyek egyenként 1,1 millió és 1,5 millió forint közötti támogatásban részesültek, a lenullázottak között pedig maga mellett a Transindex portál és az Erdélyi Riport hetilap példáját hozta fel.

Keserű humor

A felvetés ingerült reakciót váltott ki a Krónikában. Válaszlépésként a lap összefoglaló adatokat közölt az elmúlt évek támogatási gyakorlatából. Ezek szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a magyarországi balliberális kormány számára kedves ÚMSZ 2005 és 2009 között 18 millió forintot kaszált a Szülőföld Alaptól, az RMDSZ-szel szemben kritikus Krónikának viszont ebben az időszakban csak 1,5 millió forint jutott. A Transindex tréfára fogta a dolgot, és a portál Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar Engem nem lehet elfelejteni című dalát küldte a Szülőföld Alap bírálótestületének. A magyarországi illetékesek a vádak elutasítása után megjegyezték: most azokat részesítették előnyben, akik régóta nem jutottak forráshoz.

Romániában 2000 után indult gyors burjánzásnak a magyar nyelvű sajtó. A kilencvenes években még jobbára a pártállami időkből fennmaradt, de többnyire szerkesztőségi tulajdonba került megyei lapok és az egyetlen országos lap látta el a tájékoztatás feladatát. Ma már szinte valamennyi jelentősebb magyar közösséggel rendelkező városban legalább két magyar nyelvű helyi napilap közül választhat az érdeklődő, és egy helyi kereskedelmi rádió is szól magyarul.

A politikai rokonszenv az elmúlt években igencsak meghatározta egy-egy szerkesztőség túlélési esélyeit. A magyarországi baloldali kormány felszámolta az Illyés Közalapítványt, ennek feladatait a Szülőföld Alapra bízta, de míg az Illyésnél a szakmai testületek véleményezték a pályázatokat, az alap elbírálási rendszeréhez már nem engedték közel a szakmát. A budapesti pénzosztók csak az RMDSZ-szel konzultáltak a döntések előtt, Markó Béláéknak pedig nem reszketett a kezük, ha úgy gondolták, pénzügyi eszközökkel szoríthatnak meg egy-egy kellemetlen szerkesztőséget.

"Egy esetről konkrétan tudok, amikor az RMDSZ bukaresti irodájában húzták ki az Erdélyi Naplót a Szülőföld Alap támogatási listájáról. Egy idő után már azt is fölöslegesnek tartottuk, hogy pályázatot nyújtsunk be" - említette Makkay József, a kritikus hangvételű hetilap főszerkesztője. A források elapadása oda vezetett, hogy a Naplónak egy évre fel is kellett függesztenie a megjelenését.

Nincs levegő

Míg az Erdélyi Napló és a Krónika módszeres kiéheztetésnek volt kitéve, a 2005 októberében indult Új Magyar Szó egy hónappal később már hétmillió forint támogatáshoz jutott a Szülőföld Alaptól. A mostani egymilliós nagyságrendű támogatásokat kifogásoló Salamon Márton László, a lap főszerkesztője ezt nem találta botrányosnak. "Mi arra számítottunk, hogy a pályázatunkat értékelik, nem pedig a korábbi magyar kormány támogatáspolitikáját" - nyilatkozza a Heti Válasznak.

Szerinte a két országos magyar napilap egyike sem működtethető gazdaságosan. Ezek - noha magántulajdonban vannak - közszolgálati szerepet látnak el, tehát fenntartásukat is a közszolgálati médiához hasonlóan kellene megoldani. "Vannak időszakok, amikor felhalmozódnak az adósságok. Amikor egy-egy ilyen pályázati infúzió érkezik, némi levegőhöz jutunk. A Szülőföld Alap pályázata most nem adott levegőt, így fulladozunk tovább" - ecseteli a lap helyzetét a főszerkesztő.

Hasonló a helyzet a Krónikánál is. A támogatások nélkül az országos napilapok is, a kulturális folyóiratok is "bezárhatnának". Csak a megyei és a helyi lapok lennének képesek a túlélésre, "de ezeknek is olyan minőségi engedményeket kellene tenniük, hogy már nem tudnák betölteni szerepüket" - mondja Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője, a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának társelnöke. Szerinte azonban a támogatások a szerkesztőségek éves költségvetésének legfeljebb 4-5 százalékát teszik ki. "Az pedig a főszerkesztők döntésén múlik, hogy a lapok az olvasót szolgálják-e, vagy a támogatások reményében csatlakoznak az egyik politikai csoporthoz. Aztán amikor a másik jut hatalomra, tiltakoznak a döntések ellen" - magyarázza Ambrus.

Az erdélyi magyar sajtó a magyarországi források mellett a román költségvetésből származó kisebbségi támogatásokból is részesülhet. Ezeket az összegeket tavalyig az RMDSZ által alapított Communitas Alapítvány, tavalytól pedig az RMDSZ kezeli. A szövetség 2010-ben egymilliárd forintnak megfelelő összeg fölött rendelkezett. Ennek azonban évről évre csak harmadát osztja ki nyilvános pályázati rendszeren keresztül. Az idei sajtókeret 66 millió forintnak felel meg. A sajtópályázatok bírálóbizottságában ma már az újságírók vannak többségben, a végső döntést azonban itt is az RMDSZ politikusai hozzák meg.

A kiskapu

"Annak idején ki kellett vívnunk, hogy a Communitas ne zárja ki a Krónikát és a Háromszéket azért, mert ezek a lapok nem dicsérik az RMDSZ-t" - nyilatkozza a Heti Válasznak Karácsonyi Zsigmond, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke. Többször is felmerült azonban, hogy a pénz láthatatlan módon felhasznált kétharmadából soron kívül is jut a baráti sajtónak.

Ezt annak idején éppen a Krónika derítette ki, összevetve a Communitas nyilvános adatait az alapítvány beszámolóival. A 14 éve kormányon levő RMDSZ reklámszerződésekkel is segítette a hozzá közelálló sajtót. 2006-ban egy bukaresti román lap fedezte fel, hogy a Nagy Zsolt akkori távközlési miniszter felügyelete alatt működő Román Posta félmillió eurós reklámszerződést kötött az Új Magyar Szó kiadójával. Az ügy sajtóvisszhangja miatt a bukaresti napilap az összegnek csak egy részét zsebelhette be.

A román kormány az RMDSZ-es Kelemen Hunor vezette kulturális minisztérium költségvetés-kiigazításáról döntött december elején, s úgy határozott, hogy 2,5 millió lejjel (592 ezer euróval) támogatja a legismertebb romániai kulturális folyóiratokat. Ennek az összegnek 18 százaléka jutott a romániai magyar folyóiratoknak.

A minisztérium vigyázott arra, hogy mind az RMDSZ-t kritizáló, mind az azt támogató folyóiratok részesüljenek az összegből, de kétségtelen tény, hogy így a Markó Béláékkal rokonszenvező nyomdai termékek pótolni tudják a budapesti segítség elmaradása miatti anyagi kiesést. Ennek következtében 30 800 euró jutott a Kolozsváron megjelenő RMDSZ-kritikus Helikonnak, 28 400-28 400 euró a szövetséggel szimpatizáló kolozsvári Korunknak és a marosvásárhelyi Látónak, valamint 20 100 euró az RMDSZ-t bíráló Székelyföldnek.

Gazda Árpád

http://www.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=71538

Heti Válasz
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: reklámszerződést, magántulajdonban, sajtóvisszhangja, költségvetésének, válaszlépésként, marosvásárhelyi, sajtópályázatok, költségvetésből, szerkesztőséget, szerkesztőségek, kiéheztetésnek, főszerkesztője, támogatásaival, közalapítványt, szerkesztőségi, folyóiratoknak, székelyföldnek, kiigazításáról, felhalmozódnak, haszonélvezője, támogatásokból, fenntartásukat, konvenciójának, folyóiratokat, magyarországi, támogatásokat, pályázatunkat, főszerkesztők, közszolgálati, részesítették, következtében, lenullázottak, költségvetési, részrehajlást, gyakorlatából, részesüljenek, elmúlt évek, magyarországi Szülőföld, kedvezményezettek listáján, támogatási rendszer, határon túli, romániai magyar, magyar állami, jelenlegi budapesti, lenullázottak között, felvetés ingerült, magyarországi balliberális, időszakban csak, portál Marót, magyarországi illetékesek, vádak elutasítása, magyar nyelvű, Magyar Szó, Szülőföld Alap, Erdélyi Naplót, Erdélyi Riport, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Szülőföld Alaptól, Marót Viki, Nova Kultúr Zenekar Engem, Illyés Közalapítványt, Szülőföld Alapra, Markó Béláéknak, Makkay József, Erdélyi Napló, Salamon Márton László, Heti Válasznak, Ambrus Attila, Brassói Lapok, Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának, Communitas Alapítvány, Heti Válasznak Karácsonyi Zsigmond, Magyar Újságírók Romániai Egyesületének, Nagy Zsolt, Román Posta, RMDSZ-es Kelemen Hunor, Markó Béláékkal, RMDSZ-kritikus Helikonnak, Gazda Árpád, Heti Válasz,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ünnepelj csak  Pillangó  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjt  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Beney Zsuzsa - Tavasz  Alvó cica  A Mester kezének érintése  Ébredj  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Maradék idő  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam Krisztinától  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Emberként automatikusan értéke...  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Emlék  Föld napja április 22  A világnak égető szüksége van ...  Paul David Tripp Április 26  Jékely Zoltán: Szent György-k...  A Mester kezének érintése  Föld napja április 22  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Esti kép  Föld napja április 22  Alakot vált...  Különös!  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Pillangó  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét  Irgalom és ítélet  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Palóc Grand Canyon  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Az embernek a társa: hiányzik.  A végzet az  Különös!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Maradék idő  Minden szülő a lényével nevel.  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Pillangó  Viharban csak az a fa marad ál...  próbáljuk ki az őszinteséget  Gaál Viktor gondolata  Sokkal bölcsebb a természet,  Esti kép  A hét szűk esztendő  William Shakespeare idézet 
Bejegyzés Címkék
elmúlt évek, magyarországi Szülőföld, kedvezményezettek listáján, támogatási rendszer, határon túli, romániai magyar, magyar állami, jelenlegi budapesti, lenullázottak között, felvetés ingerült, magyarországi balliberális, időszakban csak, portál Marót, magyarországi illetékesek, vádak elutasítása, magyar nyelvű, kilencvenes években, pártállami időkből, egyetlen országos, tájékoztatás feladatát, helyi kereskedelmi, politikai rokonszenv, elmúlt években, magyarországi baloldali, szakmai testületek, alap elbírálási, budapesti pénzosztók, döntések előtt, esetről konkrétan, kritikus hangvételű, források elapadása, 2005 októberében, hónappal később, mostani egymilliós, pályázatunkat értékelik, korábbi magyar, közszolgálati médiához, támogatások nélkül, országos napilapok, kulturális folyóiratok, helyi lapok, szerkesztőségek éves, főszerkesztők döntésén, olvasót szolgálják-e, támogatások reményében, egyik politikai, döntések ellen, erdélyi magyar, magyarországi források, román költségvetésből, összegeket tavalyig, szövetség 2010-ben, idei sajtókeret, újságírók vannak, végső döntést, pénz láthatatlan, baráti sajtónak, alapítvány beszámolóival, hozzá közelálló, bukaresti román, bukaresti napilap, összegnek csak, részét zsebelhette, román kormány, legismertebb romániai, minisztérium vigyázott, budapesti segítség, szövetséggel szimpatizáló, marosvásárhelyi Látónak, reklámszerződést, magántulajdonban, sajtóvisszhangja, költségvetésének, válaszlépésként, marosvásárhelyi, sajtópályázatok, költségvetésből, szerkesztőséget, szerkesztőségek, kiéheztetésnek, főszerkesztője, támogatásaival, közalapítványt, szerkesztőségi, folyóiratoknak, székelyföldnek, kiigazításáról, felhalmozódnak, haszonélvezője, támogatásokból, fenntartásukat, konvenciójának, folyóiratokat, magyarországi, támogatásokat, pályázatunkat, főszerkesztők, közszolgálati, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4939
  • e Hét: 19169
  • e Hónap: 30280
  • e Év: 183776
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.